De laatste jaren zijn de energienormen strenger geworden. Vanaf 2020 is Bijna-EnergieNeutraal (BEN) bouwen de standaard en wordt het maximale E-peil verlaagd tot E30. Goed nieuws voor het klimaat én voor je energiefactuur. Heb je bouwplannen en wil je klaar zijn voor 2020? Ontdek alle redenen waarom houtskeletbouw de beste keuze is.

Maar eerst, BEN jij mee met de EPB-eisen?

Wanneer je woning weinig energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water, heb je een BEN-woning. De energie die nog nodig is, wordt dan vooral uit groene energiebronnen gehaald. Hoe energiezuinig je woning is, vertelt het E-peil. Hoe lager die waarde, hoe beter.

Wat bepaalt het E-peil en met welke investeringen haal je het naar beneden?

Het E-peil hangt af van:

  • Thermische isolatie
  • Luchtdichtheid
  • Compactheid
  • Oriëntatie
  • Ventilatie
  • Technische installaties voor verwarming, warm water, koeling en verlichting

1. Thermische isolatie

De eerste stap naar een energiezuinige woning is isoleren. Muurisolatie is sowieso een must om te besparen op de verwarmingskosten. Bij Dewaele Woningbouw gebeurt de isolatie niet alleen in de spouw, maar ook in de wanden zelf. Zo is je woning goed geïsoleerd zonder in te boeten op woonruimte. Maar wist je dat de muurisolatie perfect moet aansluiten op de vloerisolatie? Je bespaart dan energie én creëert extra comfort. Win-win!

2. Luchtdichtheid

Om te vermijden dat veel warmte langs kieren en spleten ontsnapt, wordt na de isolatie werk gemaakt van de luchtdichtheid. Het weerspiegelt de kwaliteit van de constructie en het is een belangrijke factor om de opgelegde EPB-eisen te halen. Houtskeletbouwwoningen van Dewaele Woningbouw scoren in luchtdichtheidstesten zeer goed omdat veel aansluitingsdetails precies uitgetekend zijn. Een makkelijke manier om het E-peil te verlagen, is een blowerdoortest of luchtdichtheidstest uit te voeren. Wanneer je geen test doet, wordt de waarde namelijk hoog ingezet. Dewaele Woningbouw liet dit onder andere in haar kijkwoning in De Pinte doen. Ben woning bouwen

3. Compactheid

Hoe groter een huis, hoe meer je moet onderhouden en verwarmen. Een woning met een eenvoudige maar doordachte structuur heeft een kleine buitenoppervlakte ten opzichte van het beschermde volume, wat betekent dat een eenvoudig ontwerp gunstiger is. Kijk eens binnen in deze passiefwoning in Merelbeke en ontdek hoe Dewaele Woningbouw elke ruimte maximaal benut.

4. Oriëntatie

De oriëntatie bepaalt vooral de warmtewinst van de zon. Wil je duurzaam bouwen, dan moet je goed nadenken over de oriëntatie van je woning. Daarmee bedoelen we niet alleen de inplanting op de bouwgrond, maar ook de indeling en vormgeving spelen een rol. Grote raampartijen plaats je best in ‘warme zones’ zoals de keuken, eet- en woonkamer. Koude zones zoals de berging of garage komen best aan de noordzijde. Tijdens de wintermaanden zorgt de zon voor gratis energie en dalen je verwarmingskosten. Wordt het in de zomer te warm, dan kan je zonwerende maatregelen nemen.

5. Ventilatie

Hoe beter je isoleert, hoe beter je moet ventileren. Bij een luchtdicht bouwsysteem als houtskeletbouw gaat geen warmte verloren via kieren, maar daartegenover staat dat je verse lucht op een andere manier in de woning moet brengen. Dat vraagt om een goed ventilatiesysteem. De EPB-regelgeving verplicht dit trouwens bij nieuwbouw.

Een correct geïnstalleerd en afgesteld systeem heeft een positieve invloed op het E-peil en wanneer het ook nog eens warmte recupereert, scoort het energetisch beter.

6. Energiezuinige technieken 

Ook een warmtepomp, zonneboiler en fotovoltaïsche zonnepanelen verlagen het E-peil aanzienlijk. Met een warmtepomp ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals aardgas en aardolie en haal je het grootste deel van je verwarming gratis uit de lucht of de bodem. Het overige deel kan je zelf opwekken met fotovoltaïsche zonnepanelen, een investering die zich snel laat terugverdienen. Zeker in combinatie met een goed geïsoleerde buitenschil betekent dit een lager E-peil.

Welke premies krijg je als je energieneutraal bouwt?

Voldoet je nieuwbouwwoning aan de wettelijke energienorm of is het toegekende E-peil aanzienlijk lager dan die norm? Dan krijg je automatisch een vermindering van de onroerende voorheffing en kan je onder bepaalde voorwaarden ook nog een premie van de netbeheerder krijgen.